Двигателя ми беше блокиран , отворих го смених основни и биелни лагери и нов колянов вал като преди вота ги намазах с малко грес после го сглобих . Налях Selenia Gold , колата запали карах е 1 км и пак почна да трака мотора мисля че не се смазват лагерите от това ? Сигорно маслената помпа не работи ?
Известие
Collapse
No announcement yet.
Alfa Romeo 33 1.5IE
Collapse
X
-
Има голяма вероятност с греста да си запушил отворите, през които се смазват лагерите. Това естествено, ако всичко преди това е било премерено и е било допустимо просто да смениш лагерите без шлайф на вала, щото на блокирал двигател най-често не се прави така. Това с греста е голяма глупост - който ти го е казал....AR 166 2,4 ЖТД Волво 460 1,9 ТД, Волво 460 1,7 I ех, Браво 1,4 12V ех, Ланча Y 1,4 12V ех, Пунто 1,1 6 speed ex, Пежо 106 ех и първата ОРел кадет 1,6 печка - "карабина" - с манивели по вратите и вЪлнен салон
Comment
-
Ся ще ти понапиша как се прави основен ремонт - пояснявам, че не съм майстор и това не ми е работата, просто съм гледал и сигурно много неща ще пропусна ама все пак ще можеш да си направиш някакви изводи
Значи сваляш главата и отбелязваш със стрелки и номера по посока към ангренажа ориентацията на буталата, вадиш буталата едно по едно и веднага им завиваш петите като също бележиш номер на петата и мотовилката (или както там се казва). След това започва меренето - с тариран микрометър се мери елипсата на кол. вал (ако не е надран) и буталата, с една джаджа се мери елипсата на цилиндрите и се преценява какво ще се шлайфа, ризи ли ще се набиват, бутала ли ще се сменят, проверява се за хлабина в пистолните болтове и т.н. Естествено трябва да знаеш колко е допустимото отклонение за всяко едно измерване - става въпрос за стотни от милиметъра.
Обръщаш главата и сипваш бензин върху клапаните - ако протече през смукателните или изпускателните отвори имаш и проблем с главата - тъй като при домашни условия едва ли можеш да си паснеш клапани и да провериш дали е пукната я носиш в сервиз където да я шлайфат и обслужат. Ако клапаните държат може да минеш само с шлайфане и смяна на гумички.
След като ти дойдат шлайфаните и паснати чаркове започва сглобяването - блока се измива отново на пароструйка, като в рамките на 5 минути трябва да се подсуши и намаже обилно навсякъде с масло да не ръждяса, продухват се всички отвори.
Почистваш и продухваш вала, поливаш обилно с масло и започваш да затягаш биелите една след друга на местата където ще лежат след това - това се прави с цел да се провери дали някой от лагерите няма да затегне.
След като си проверил биелните лагери и за проба си сложил по един сегмент в цилиндрите да провериш как лежи монтираш коляновия вал, като пак предварително си продухал отворите и полял обилно с масло - В аутодатата ще намериш с каква сила се затягат петите. Внимавай да не размениш петите - тогава става мазало! След стягането валът трябва да се върти на ръка и да не затяга никъде, ако затяга - пак ще изтропа. След затягане се мери аксиалния луфт на вала - мисля, че е около 0,04 от милиметъра - там играта е с аксиалните втулки.
Започваш да монтираш буталата - пак яко масло - не грес! - слагаш бутало, стягаш, въртиш вала, поставяш отгоре ръката - трябва при движение надолу да я засмуче, ако някъде затяга - спираш, разглабяш и проверяваш какво не се е получило.
Проверяваш маслената помпа - почистването на клапана е задължително, сипваш и масло и завърташ на ръка - трябва да я монтираш пълна с масло.
След това е лесната част монтираш картери, глава, помпи алтернатори, ангренажи, превърташ няколко пъти на ръка за да си сигурен, че всичко е зацепено правилно, сипваш масло - желателно да си сигурен в качеството и палиш. Двигателя трябва да "заспи" в рамките на 5-7 минути - тия лафове клапаните ще "улегнат" или разни други работи ще "улегнат" ги забрави.
п.с. Не знам дали някой ще има нервите да прочете тоя пост, знам, че майсторите могат да добавят поне два пъти повече, ама ако колегата, решил да си смени лагерите го прочете ще си прецени дали пак да си сменя лагерите или да отиде в сервизAR 166 2,4 ЖТД Волво 460 1,9 ТД, Волво 460 1,7 I ех, Браво 1,4 12V ех, Ланча Y 1,4 12V ех, Пунто 1,1 6 speed ex, Пежо 106 ех и първата ОРел кадет 1,6 печка - "карабина" - с манивели по вратите и вЪлнен салон
Comment
-
Аз имах нерви и го прочетох!
Най-ми хареса това с превъртането на мотора на ръка след сглобяването!
Масово не се прави и масово си трошат моторите!На където и да се въртиш, задника ти пак ще е отзад!
Интелектуален кръг БКАР.sigpic Няма тема, която да не превърнем в плюскане и пукница.
Comment
-
общо взето и аз имах нерви и го прочетох - хареса ми и в общи линий мисля че е всичко което може да се каже!
иначе това с отварянето сменени едни лагери те изтропали сложени нови и готово - несериозна работа те като изтропат така може да са направили щети трябва да се огледа по обстойно мотора,все едно както някой колеги правят едната им глава им прави проблем свалят само нея правят и след 100км хайде пак във филма-имаси няква последователност и препоръки които неможе така да се пренебрегват !Alfa 145 1.4 t.s
Comment
-
Първоначално публикувано от daka9011 Покажи съобщениеа какво е това надин ? и как се действа с него ? и 0т къде мога да си взема такова нещо ?alfa 33 1,7 IE 89гд.[SIGPIC]
alfa 33 1.7 IE 92гд.
alfa 166 2.4jtd 02гд. 150к.с.
lancia delta 1.9td 99гд.
Comment
Comment